Microsoft testuje ustawienie, które może oszczędzić użytkownikom Windows 11 zbędnych kliknięć. Po jego aktywowaniu aplikacje są automatycznie uruchamiane w zmaksymalizowanych oknach, niezależnie od ich poprzedniego rozmiaru.
Windows 11 sam zmaksymalizuje okna aplikacji
Nowa ukryta funkcja Windows 11 nosi nazwę Open apps maximized (otwieraj aplikacje zmaksymalizowane). Pojawiła się w kompilacji Windows 11 Insider Preview 26340.9212, udostępnionej w kanale eksperymentalnym programu Windows Insider. Stosowny rzełącznik znajduje się w sekcji Ustawienia -> Ułatwienia dostępu -> Efekty wizualne, obok ustawień animacji i przezroczystości.
New in Windows 11 Experimental build 26340.9212: an option to open apps maximised by default. Already quietly rolling out to Insiders (feature MaximizeWindow, ID 62915050) pic.twitter.com/nKfomsKNro
— phantomofearth (@phantomofearth) August 18, 2026Po włączeniu funkcji programy zajmują przy uruchamianiu cały dostępny obszar pulpitu Windows 11. Nie jest to jednak prawdziwy tryb pełnoekranowy – pasek zadań, belka tytułowa i przyciski sterowania oknem pozostają widoczne. Użytkownik przez cały czas może też manualnie zmniejszyć okno lub zminimalizować aplikację.
Rozwiązanie powinno przydać się przede wszystkim właścicielom laptopów z ekranami mniejszymi niż 15,6-calowe, tabletów oraz przenośnych konsol z Windows 11. Na niewielkich ekranach wiele osób i tak od razu maksymalizuje każde uruchamiane okno. Na dużych monitorach nowość może być mniej praktyczna, zwłaszcza podczas pracy z kilkoma programami jednocześnie.
Ukryta funkcja Windows 11 nie jest dostępna dla wszystkich
Microsoft nie zapowiedział oficjalnie nowego ustawienia, a dostęp do niego otrzymała na razie tylko część uczestników programu Windows Insider. choćby na komputerach z odpowiednią kompilacją przełącznik może się nie pojawić, ponieważ firma prowadzi testy A/B.
Użytkownicy kompilacji Windows 11 26340.9212 mogą wymusić aktywację nowości dzięki narzędzia ViVeTool i polecenia:
vivetool /enable /id:62915050
Po wykonaniu komendy konieczne jest ponowne uruchomienie komputera. Trzeba pamiętać o tym, iż jest to funkcja eksperymentalna. Microsoft może jeszcze zmienić jej działanie, przenieść ją w inne miejsce ustawień albo całkowicie zrezygnować z wprowadzenia jej do stabilnego Windows 11.
Źródło: blogs.windows.com

5 godzin temu
















